Westvleteren XII

Wellicht doet het niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen “Westvleteren XII” maar de bierliefhebber weet meteen waar ik het over heb!

 

Westvleteren bier

Westvleteren bier is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren (België). Het is zeer moeilijk verkrijgbaar aangezien het bier niet wordt verkocht in winkels of in de horeca. Sterker nog, er zijn maar twee locaties waar het bier officieel te verkrijgen is. De eerste is bij de abdij zelf en de tweede locatie is het cafe “In de Vrede” tegenover de abdij.

Westvleteren Twaalf werd in juli 2005 voor de eerste maal door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen. Westvleteren Acht staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld. Hierdoor ontstond een run op de bieren en werd het nog moeilijker om ze te verkrijgen. Door de hoge vraag en het lage aanbod wordt Westvleteren Twaalf op verkoopsites zoals eBay tegen hoge prijzen verhandeld, hoewel dit uitdrukkelijk tegen de wens van de abdij ingaat.

Zelf het bier gaan halen

Al langere tijd had ik het idee om er een keer naar Westvleteren te rijden om daar het wereldberoemde Westvleteren XII bier te bemachtigen maar toen ik eens keek op internet of ik nog ergens rekening mee moest houden bleek dit nog niet zo eenvoudig te zijn als ik dacht.

Hoe het bier reserveren

Je leest het goed, wil je in het bezit komen van Westvleteren bier dan zul je dat moeten reserveren. Dat reserveren blijkt in de praktijk niet zo makkelijk te zijn al doet de uitleg op de website van de Sint-Sixtusabdij anders vermoeden:

 1. U kijkt op onze pagina brouwerij actueel om te vernemen wanneer, hoeveel en welk bier er gereserveerd kan worden.
 2. U belt terug op het aangegeven tijdstip naar de biertelefoon 070/21.00.45. (Buitenland:+32 70 21 00 45).
 3. Met de telefonist maakt u een afspraak (datum en uur) en geeft u de nummerplaat door van de wagen die de bestelling komt ophalen. 
  Adres biermagazijn en abdij : Donkerstraat 12, 8640 Westvleteren

Dat lijkt allemaal nog niet zo ingewikkeld te zijn ware het niet dat door het beperkte aanbod, de enorme vraag en het feit dat er maar één telefoonlijn is het bijna onmogelijk is gebleken om een reservering te plaatsen. Dit wordt nog maar eens geillustreerd door de FAQ op de website van de abdij, deze bestaat maar uit één onderdeel:

“Gelieve er rekening mee te houden dat u bij het reserveren dikwijls de bezettoon kan krijgen omdat onze bierlijnen overbelast worden! U bent niet de enige die op dat moment belt. Door onze kleinschalige productie is het aantal telefoonoproepen veel groter dan het aantal beschikbare reservaties. Het is dus een kwestie van veel geduld en veel geluk.”

Tot zover de FAQ. O ja, en als dat dan nog niet voldoende is zijn er nog meer spelregels waar je rekening mee moet houden:

“Om zoveel mogelijk klanten te kunnen bestellen worden enkele beperkingen ingebouwd  voor het reserveren:

 • Auto:
  Let op! Het duurt minstens 60 dagen vooraleer eenzelfde wagen een volgende bestelling kan ophalen.
 • Telefoon
  Let op! Het duurt minstens 60 dagen vooraleer eenzelfde oproepnummer een volgende verbinding kan maken voor een reservatie.”
En tot slot nog de volgende waarschuwing:
“Het heeft geen zin de bierverkoop of de brouwerij – hoe dan ook – te contacteren indien u er niet in slaagt een reservatie te plaatsen. Hierop wordt niet geantwoord. Ook het wijzigen van gemaakte afspraken is voor ons administratief niet mogelijk.”
Mijn avontuur – het bellen
Mocht u na het bovenstaande nog niet afgehaakt zijn. Zelf heb ik uiteindelijk toch maar besloten een poging te wagen.
Woensdagmorgen 3 april, ik zit om 9.00 uur ’s morgens klaar met mijn telefoon in de hand. Ik heb mijn collega alvast ingelicht dat ik waarschijnlijk de hele morgen (tevergeefs) met mijn telefoon aan mijn oor zit.
In het begin lijkt het er ook op dat ik er niet doorheen ga komen, na enkele tientallen keren bellen begin ik er inderdaad in te geloven dat het eigenlijk onmogelijk is om er doorheen te komen. Maar dan ineens bij de 35e poging! De telefoon gaat over! En jawel hoor, na voor mijn gevoel eindeloos lang te zijn overgegaan wordt er ineens opgenomen. Een vriendelijke man staat me te woord en na het doorgeven van mijn kenteken wordt mij medegedeeld dat ik op woensdag 10 april 2013 om 15.30 uur welkom ben om twee kratjes Westvleteren XII op te komen halen!
Nog een beetje beduusd van het feit dat ik er doorheen ben gekomen realiseer ik me dat ik dan ook maar meteen vrij moet vragen. Ik mag immers naar Westvleteren voor twee kratten bier!
Mijn avontuur – het afhalen
Woensdag 10 april, hoewel ik ’s middags pas in Westvleteren hoef te zijn heb ik besloten er een leuke dag met Evie van te maken. We vertrekken dus al vroeg in de morgen richting Belgie om eerst een tussenstop te houden bij een binnenspeeltuin.

Uiteindelijk arriveren we rond 15.15 uur in Westvleteren en sluiten we aan bij een rij wachtende auto’s. Om heel eerlijk te zijn valt er ook niet zo heel veel meer te zien aangezien het klooster achter een muur ligt en je het terrain niet opkomt. Naast het klooster is een soort van oprijlaan gemaakt waar je kunt aansluiten.
 Tja, hoe gaat het afhalen dan in zijn werk. Twee monniken zijn aan het werk en dat houdt in dat wordt gekeken of je kenteken op de lijst staat, je lege kratten worden uit de auto gehaald en je krijgt twee volle kratten mee. Voor de echte liefhebbers is het uiteraard ook mogelijk om ter plekke enkele bijpassende bierglazen mee te nemen.
Vervolgens mag je doorrijden naar het volgende loket waar je mag betalen. Kosten voor een krat bier € 52 inclusief statiegeld.
Je krijgt overigens enkel en uitsluitend de twee kratten Westvleteren XII mee en niets anders! Ook een toevallige voorbijganger die eens informeerd of hij/zij een kratje bier mee mag nemen wordt teleurgesteld. Zonder reservering geen bier! Het is eventueel wel mogelijk om bij Café De Vreede het Westvleteren bier te proeven en te kopen maar alleen als dit op voorraad is. Helaas was het café die dag gesloten en kon ik geen “proefpakket” Westvleteren 6 en 8 meenemen.
   
 Met twee kratten bier in de kofferbak ben ik nog heel even langs de in de buurt gelegen Sint Bernardus brouwerij gereden om hier een assortiment van hun bieren mee te nemen (heb het rustig aan gedaan hoor). Hierover nog een kleine tip, aangezien dit bier ook gewoon bij de betere slijter te verkrijgen is. De Sint Bernardus Abt 12 wordt volgens hetzelfde recept gebrouwen als de Westvleteren XII, de smaak komt dus vrij veel overeen!
     
Uiteindelijk was ik ’s avonds laat weer thuis, vermoeid maar voldaan. Totale reisafstand 632 kilometer en dat voor twee kratten bier… Ik heb er die avond geen meer geproefd maar inmiddels kan ik wel zeggen dat het een geweldig lekker bier is! Het beste bier in de wereld? Dat laat ik aan iedereen persoonlijk over. De smaak van het bier in combinatie met de moeite die je er voor moet doen om het te krijgen maakt het voor mij in ieder geval het meest bijzondere bier wat ik ooit gedronken heb!
Share
Dit bericht is geplaatst in Privé met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.